Be aware, be safe

Uttrycket "be aware, be safe" används av amerikanarna på ön nästan dagligen. Det är bra att vi "utlänningar" blir upplysta om ställen man inte bör vistas på kvällstid och annan matnyttig information. Under introduktionsdagen i skolan häromdagen fick vi veta att det är ett stort brott att korsa gatan vid röd gubbe eller där det saknas övergångsställe. I USA kallas det jay-walking och böterna för detta är 130 dollar. Hemma är det annorlunda så här får man verkligen passa sig.

Ibland när man pratar med lokalbefolkningen kan jag tycka att de går till överdrift med detta uttryck men det verkar som att man lätt kan hamna i trubbel om man gör minsta snesteg. En kompis till Therese åkte fast för att ha åkt skateboard på fyllan. Straffet? Jo fängelse! Hans rumskamrater blev tvungna att betala borgen för att han skulle komma ut. Common, är inte det lite väl överdrivet?

Som sagt: Be aware, be safe!


Hawai'i 5-0

Häromdagen när vi sprang runt i downtown frågade vi, vad vi trodde var poliser, om vägen. Vi tänkte att de om några borde vara bra på orientering. De hade loggan Hawai'i 5-0 på tröjorna och vi tyckte det var märkligt att de gjorde reklam för en tv-serie på sina uniformer. Senare fick vi veta att vi hade pratat med några av skådisarna - det var alltså inga poliser! Håll utkik efter två förvirrade svenskar i nästa säsong av serien.


Dagen i korthet

Jag har haft problem med internetanslutningen på hotellet så har inte kunnat blogga lika mycket som jag velat. Nu är den åter igång så jag passar på att skriva några rader innan den börjar krångla igen.

Idag har vi varit i skolan och småfixat och därefter har vi legat på stranden under större delen av eftermiddagen. Det har varit riktigt höga vågor idag p.g.a. ett oväder som dragit förbi Nya Zeeland (tydligen drabbade det även Hawai'i). Vi har träffat massa trevligt folk under dagen - främst norrmän. Det är så många av dem just här! Man kan nästan tro att man är i självaste Norge.

Nu ikväll har vi varit på förfest hos ett glatt gäng (norrmän såklart) och därefter gick vi vidare till Moose's - en populär bar som serverar drinkar för 1 dollar varje tisdag. Billigare än så kommer man inte undan. Imorgon flyttar vi in i nya lägenheten så nu blir det sängdags!


Registration day

Det har varit en lång och hektisk dag och jag har inte ens hunnit fotografera. Detta blir med andra ord ett inlägg utan bild - sorry guys! Hela dagen har gått åt till att ordna med papper i skolan så det har inte funnits tid till något annat. Det har varit väldigt mycket intryck under dagen!

Idag öppnade skolans elevregistrering så vi var självfallet på plats. Dagen började med samling i klassrummet, undergraduate and graduate students var för sig. Vi fick en lång presentation av skolan och en massa bra-att-ha tips. Därefter blev det en kort guidad tur kring campus men eftersom campusområdet består av flera olika skyskrapor hann vi inte se särskilt mycket. Det är så stort att jag redan glömt hur jag tar mig runt. Men det löser sig med tiden.

Jag har lämnat in alla mina försäkringspapper samt skaffat ett student legitimation. Dessutom har jag gjort ett s.k. turberkulostest vilket är obligatoriskt. Utan ett sådant är man inte välkommen på skolan. Resultatet av testet kommer på onsdag...

Det finns endel saker som jag fortfarande inte hunnit göra, bland annat köpa busskort, litteratur, skaffa ett state ID, betala skolavgiften etc. Vidare håller jag på och försöker byta bort min kurs i Hawaiian till kriminologi. Anledningen till detta är att jag vill korta ner min skolvecka. Dessutom kan jag tillgodoräkna mig kriminologin hemma i Sverige. Men inget är klart ännu så vi får se hur det blir.

Ala Moana Shopping Center and more...

Nu ikväll har jag, Therese, Tina och en tysk tjej vid namn Mia utforskat Ala Moana Center - ett av Oahus största shoppingcenter. Eftersom det är söndag idag stängde butikerna 19.00 och vi var där strax efter 18 så det blev en snabbis i de "viktigaste" butikerna. Jag hann endast med Victorias Secret och jag kunde inte gå därifrån utan att handla såklart. Men det blev endast två läppglans. But I will be back soon!


Häftig bling bling bh!

Efter vår snabb visit på Ala Moana Center mötte vi upp Mias tyske vän David som visade oss ett väldigt bra matställe i Waikiki. Han har varit på Hawai'i förr så han var vår alldeles egen guide under kvällen.



Efter middagen strosade vi runt på gatorna kring Waikiki Beach och vidare mot en bar en bit bort. På vägen kastade en kille en handgjord ananas av bambu mot oss som David fångade och tog med till baren. Vår nya maskot kanske?



Servitören gjorde något fel vid betalningen för jag lämnade en 100 dollars sedel för min drink men fick alla pengar tillbaka (fast i andra valörer). Ibland ska man ju ha tur också.

Vattenpolo på Waikiki Beach

Idag när vi kom till beachen var det vattenpolo turnering - på sufingbrädor då förståss. Underhållande må jag säga! Vågorna har varit väldigt höga idag och de har dragit lååångt upp på stranden så det har inte varit stor yta att ligga på. Vi har blivit översköljda av vågorna några gånger så handdukarna har varit helt genomblöta. Man får sig en chock när man inte är beredd!

Jag glömde strandväskan hemma i Sverige så köpte denna kasse på ABC Store för 2.99 dollars.

Min badhandduk.

Gårdagskvällen

Igår kväll var planen att jag, Therese och Tina (Therese kompis) skulle ut och ta några drinkar på stan. Men så blev det inte riktigt. Vi var trötta alla tre och hann bara gå några kvarter innan vi hittade en yoghurtbar. I butiken fanns en hel vägg full med maskiner där man själv fick välja vilken smak/smaker man ville ha på glassen. Därefter valde man topping och till sist fick man väga allt i kassan. Pris: 49 cent per gram. Smart system! Efter att vi smaskat i oss våra goda glassar bar det av hemmåt mot sängen. Jetlagen verkar fortfarande sitta i.

Underbara vän

Fina vänner växer verkligen inte på träd men jag har turen som har väldigt goda vänner. En av mina allra bästa, Chriss, gav ju mig en födelsedagspresent som skulle öppnas på planet. Jag har helt och hållet glömt visa vad jag fick! Det var ett otroligt fint fotoalbum med massa minnen, tack! Jag blev sååå glad (och sentimental)! <3


My American cell phone number

Om ni ser detta nummer på er display så är det jag som ringer: 808 358 5151

För att ringa till mig måste ni slå följande:

00111 808 358 5151

Jag har köpt ett kontantkort för 40 dollar vilket ger min fria samtal och sms inom Hawai'i. Jag kan dessutom sms:a obegränsat till resten av världen. Kontantkortet gäller 1 månad från inköpsdatum. Eftersom jag tycker det är roligare att ringa har jag även köpt ett telefonkort för 11 dollar vilket ger mig ca 2 timmars samtalstid hem till Sverige. Inte illa!

Sunshine - let is shine, shine, shine!

Efter allt ståhej med lägenhetsletandet bar det av mot stranden. Idag blev första dagen vi fick njuta av solen, skönt! Vattnet var riktigt härligt, ljummet och helt klart. Just the way I like it!

Det finns en pir som delar stranden i två delar - på ena sidan är vattnet turkost, sanden är finkornig och vågorna lagom höga. På andra sidan är vattnet blå/svart, sanden är inte lika len och vågorna är enorma! Vi ska med säkerhet försöka lära oss surfa på den sidan piren! Ganska häftigt att det skiljer så mycket.


Det blev en sen lunch på stranden.

Lägenhetsletandet

Idag vaknade vi tidigt för att gå på visning av lägenheten vi hade hittat igår. Tydligen är lägenheten vi ska bo i uthyrd för tillfället så vi fick titta på en annan identisk lägenhet högre upp i byggnaden. Studion var väldigt fin men kruxet är att inflyttningsdatumet inte är förrän i september. Kvinnan som hyr ut är väldigt märklig - hon ger oss olika bud och datum hela tiden så vi litar inte riktigt på att vi får korrekt information. Tidigare idag när vi träffade henne var det inflyttning 4 september och nu när vi pratade över telefon är det helt plötsligt 8 september.

Oavsett så är nästa "problem" att vi inte har någonstans att bo mellan den 31 augusti och 8 september. Jag checkar ut från hotellet 31 augusti och Therésé skulle egentligen bara bo hos sin kompis de första dagarna. Det ska även bo en tredje tjej med oss som för närvarande bor på ett sunkigt hostel så hon vill självfallet flytta så snart som möjligt. Kvinnan (Inna) som vi ska hyra lägenheten av skulle prata med en granne och se om vi kunde få bo där tills vi kan flytta in i vår egen lägenhet. Så inget är klart ännu. Utan ett påskrivet kontrakt litar jag inte på att dealen är klar.

En väldigt positiv sak med denna lägenhet är att den ligger i ett före detta hotell vilken gör att det är ganska påkostat. Det är massor av säkerhetsanordningar och man kommer inte in i byggnaden utan nyckel. Skulle någon mot förmodan göra det kommer man iallafall inte in i hissen utan nyckel. Så just nu hoppas vi att allt kommer flyta på härifrån och att lägenheten blir vår! Nedan ser ni bilder av ingången och den gemensamma poolen. Bilder på lägenheten kommer vid ett senare tillfälle (om allt går som det ska).



Första middagen

Vi åt vår första middag på en asiatisk restaurang som såg väldigt extravagant ut vid första anblicken. Personalen var extremt hövliga och de lade till och med servetten i knät åt en. Dock var maten riktigt riktigt kass. Den var så pass dålig att jag faktiskt klagade. Jag åt Tofu vilken var konstig i koncistensen och den låg i en dallrig sörja. Det var smaklöst och bara allmänt äckligt. Therésé beställde in grillad kyckling med ris men fick friterade kycklingvingar som var superhårda och gråa i färgen. Fy! Det var inte ens värt att fotas. Never judge a book by its' cover!

Eftersom vi inte gillade maten fick vi välja något annat från menyn. Både jag och Therésé hade tappat aptiten så vi beställde in en varsin sallad. Det kan man iallafall inte misslyckas med - tänkte vi. Salladen var inget att hurra för men det gick åtminstone att äta (men salladsbladen smakade faktiskt lite giftigt). Nu låter jag som en riktig gnällkärring med det var en riktigt dålig matupplevelse. Dit går vi aldrig mer igen.




Det enda bra var coca-colan.

Första lunchen

Idag åt vi vår första lunch på Waikiki Beach. Vi hoppade in på ett ställe vid namn Jimmy Buffett´s. Det var ett riktigt prisvärt ställe med stora portioner och god mat. Vi åt endast en förrätt vilket motsvarar dubbla varmrätter hemma i Sverige. Bilder ser ni nedan:


Mycket tingel tangel och färggrannt var det!


Vi körde på ett säkert kort - nachos! Observera att detta klassas som förrätt i USA...


Denna skylt satt INNE i restaurangen, kunde inte låta bli att fota. Ganska kul!

Lägenhetsjakt på Waikiki Beach

Idag har jag och Therésé sprungit runt hela Waikiki Beach och dess sidogator i jakten efter lägenhet. Vi fann endel skyltar med texten "for rent" men när vi väl ringt hyresvärdarna har allt varit fullt. Så vi surfade runt på Craigslist och likaså där fick vi till svar att lägenheterna redan var uthyrda.

Vi har eventuellt en visning imorgon bitti som vi hoppas kunna ro i hamn. Visserligen är det endast en etta men hyran är 1700 dollar (dryga 11 000 kr) så vi har inte råd med en större lägenhet. Vi får se hur det hela slutar. Hyrorna är extremt höga och det är många som slåss om bostäderna. Man får ta det som bjuds helt enkelt. Håll tummarna för oss!


ABC Store

Vaknade 9.00 lokal tid efter ca 10 timmars sömn. Jag är fortfarande lite mör men kunde inte sova p.g.a. allt buller. Så jag vandrade iväg ut på gatan med siktet inställt på frukost. Waikiki Beach är verkligen en stad i rörelse. Det är mycket trafik och folk överallt. Igår kväll när jag kom till hotellet var det en hel flock människor som cyklade genom stan. Bananas! Jag trodde Waikiki Beach var ett ganska lugnt ställe.

Jag behövde inte gå så långt innan jag kom fram till en affär vid namn ABC. De har lite allt i allo, allt från frukost till solkräm och kläder. Inte illa! Jag köpte vatten, schampoo, macka, kaffe och lite snacks till priset av 15 dollar (ca 100 svenska kronor). I like it!

Om knappt en timme kommer Therésé över till mitt hotell. Härifrån ska vi sedan bege oss ut på stan. Första prio blir att skaffa ett amerikanskt mobilnummer, därefter ska vi på lägenhetsjakt!


Ocean Resort Hotel

Jag bokade hotell via hotels.com och valde då ett hotel vid Waikiki Beach. Hotellet ligger endast ett stenkast från stranden och när jag står på balkongen ser jag glimtar av havet. Wonderful! Jag bor på våning 6 i rum 601 vilket passar mig utmärkt eftersom jag inte gillar höga höjder.

Ett stort minus med hotellet är att de håller på och renoverar vilket resulterar i buller och det förstör utsikten endel. Dessutom har de under renoveringen stängt av poolen och massa andra bekvämligheter som skulle funnits. Det är synd för min balkong vetter just mot poolområdet. Det hade nog varit väldigt vackert! Vattnet kommer även stängas av om 20 minuter så jag fick passa på att duscha nu.

Det tål dock att tilläggas att en renovering är just vad detta hotell behöver. Rummet är ganska ofräsch och det är en heltäckningsmatta i hela rummet (inklusiver badrummet) vilken definitivt behöver en make-over. Hotellet kostade 9000 kr för 6 nätter men jag betalade endast 3600 kr. Tur det med tanke på omständigheterna!

Igår när jag och Therésé åkte shuffeln till våra respektive husrum märkte vi att hennes kompis bostad (som hon bor hos) ligger bara något kvarter ifrån mitt hotell. Det kunde ju inte bli bättre! För er som inte redan vet vem Therésé är kan jag meddela att jag träffade henne ca 2,5 månad innan jag åkte till Hawaii. Hon skall, liksom jag, studera på HPU så vi bokade flygbiljetterna ihop och planerar även att bo ihop under vistelsen här.



Hotellet ligger på adress 175 Paoakalani Avenue.


Utsikt från min balkong på 6.e våningen.


Detta skulle varit poolen om det inte vore för att renovering pågår. Nu är det endast en trist betongplatta. Men det är inte synd om mig, jag har ju havet runt hörnet ;)


Man kan se skymten av Waikiki Beach härifrån.

I have arrived - Aloha!

Igår kväll Hawaiian time landade vi på Honolulu Airport. Dessförinnan hade vi mellanlandat både i London (Heathrow) samt i Los Angeles. Resan har varit extremt påfrestande och vi var väldigt trötta när vi väl kom fram. Den värsta flighten var den mellan London och LA, dels för att det var den längsta flygningen, men också för att det var väldigt turbulent över Atlanten.

LA Airport var ett enda stort virrvarr och med våra knappa 3 timmar mellan flighterna var det riktigt tight med tiden. Vi var ganska oroliga att vi skulle missa planet. Det var mycket folk och långa köer överallt och eftersom vi även var tvungna att gå igenom tullen var vi nästintill övertygade om att vi inte skulle hinna. Dock haffade vi en väldigt trevlig anställd på flygplatsen som lät oss gå före i alla köer. Hade det inte varit för henne hade vi kanske fortfarande varit i LA. Tacka vet jag hjälpsamma människor!

Vi landade på Honolulu Airport 21.00 Hawaiian time, alltså 9.00 Svensk tid. Allt rullade väldigt smidigt i Honolulu. Vi fick ut alla väskor på nolltid och vi var väldigt tacksamma för att inget kommit bort på vägen. När vi hade plockat upp vårt bagage kom det fram en storväxt hawaiian som erbjöd s.k. Airport Shuffle till hotellet. Vi betalade endast 10 dollar var för transporten vilken var väldigt prisvärt. Väl inne i Shuffle bussen spelades hula hula musik och alla passagerare fick en varsin blomma. Då infann sig den otroliga känslan - vi är här, vi är på Hawaii!








Bye bye Sweden, Aloha Hawai'i!

Nu bär det av mot soligare breddgrader! Nästa gång ni hör från mig är jag på andra sidan jordklotet! Ha det bra här hemma - ni blir saknade! Ska försöka blogga från mobilen på flygplatserna men vi får se hur det går. Teknikkunskaperna är ju sisådär.

Take care allesammans!

Kvällen

Nu ikväll har jag haft mina allra närmaste vänner hos mig för ett sista hejdå innan jag åker. Dock var inte Chriss redo att ta farväl ännu så vi ska försöka ses på onsdag också :p

Det blev ganska känslosamt när Christina åkte hem och jag kunde inte låta bli att fälla några tårar. Fy det är nu det börjar!

Fick en försenad födelsedagspresent av Christina och en av Chriss. Den jag fick av Chriss fick jag dock stränga order om att öppna på flyget. Åh jag är nyfiken, vill öppna nu nu nu! Men jag lovar att vänta!

Bilder från kvällen följer imorrn.

Femdygnsprognos för Honolulu




må 22

Soligt

Soligt

87º F / 30º C
76º F / 24º C



ti 23

Soligt

Soligt

86º F / 30º C
75º F / 23º C



on 24

Mestadels soligt

Mestadels soligt

87º F / 30º C
75º F / 23º C



to 25

Mestadels soligt

Mestadels soligt

86º F / 30º C
76º F / 24º C



fr 26

Soligt

Soligt

86º F / 30º C
76º F / 24º C




Vart ligger egentligen ögruppen Hawai'i?

Jag får ofta frågan: "vart ligger egentligen Hawai'i?" Well, I would say -  in the middle of nowhere. Det är svårt att förklara men dessa meningar och kanske då snarast den sistnämnda förklarar det hela ganska väl:

Hawaii är USA:s sydligaste delstat, och den västligaste efter Alaska. Den är dessutom tillsammans med Alaska den enda som ligger utanför kontinentala USA och som saknar gräns med någon annan amerikansk delstat. Hawaii är den enda amerikanska delstaten som är skild från fastlandet, är helt omgiven av vatten, fortsätter att växa ytmässigt på grund av lavafloder främst från Kilauea och ligger helt i tropikerna.

 

Bortsett från Påskön ligger Hawaii längre bort från land än någon annan landmassa på jorden.

/Wikipedia


Dagens to-do list

1) Ringa och besöka vårdcentralen

2) Ringa Tele2 angående bredbandet samt mobilen.

3) Ringa vaccinationsmottagning

4) Besöka banken

5) Luncha med farmor

6) Fortsätta packa

7) Samla alla "bra-att-ha" dokument i en folder.

8) Installera e-legitimation

9) Fixa student ID-card

10) Träffa bästa tjejerna för sista gången detta år :(

Denguefeber

Surfade runt på nätet och fann några sidor om denguefeber. Tydligen ska man passa sig för mygg och andra insektsbett på Hawai'i då de sprider sjukdomar som kan ge hög feber. Bäst man passar sig! Nedan följer ett utdrag från Smittskyddsinstitutets hemsida:

Denguefeber, eller enbart dengue, är en influensaliknande febersjukdom. Den orsakas av ett virus som sprids via myggor och rapporteras från de flesta länder i tropikerna, såväl från Afrika och Asien som från Mellan- och Sydamerika. Sjukdomen är en vektorburen zoonos, d.v.s. en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa.

/........................../

Dengue orsakas av ett virus tillhörande gruppen flavivirus. Sjukdomen överförs till människa via myggor tillhörande Aedes-släktet. Förutom människa kan sannolikt vissa apor fungera som reservoar. Sjukdomen sprids ej direkt från människa till människa.

 

Inkubationstiden anges vanligen vara fem till tio dygn.

 

Dengue debuterar akut med feber, huvudvärk, rygg-, muskel- och ledsmärtor samt kärlsprängda ögon. Efter några dagars sjukdom uppträder ofta också ett mässlingliknande hudutslag. I ett senare skede kan punktformiga hudblödningar ses på främst fotryggar och händer samt i armhålor. Sjukdomen är i regel godartad och många får enbart en övergående feber.

 

/........................./


Det finns inget vaccin mot sjukdomen. Genom att skydda sig mot myggstick kan man minska risken för dengue, liksom för andra insektsöverförda smittor.

 

Aedes-myggorna är, till skillnad från många andra myggor, aktiva även under dagtid. Man bör, särskilt på kvällarna, den tid då myggorna dock främst biter, bära långärmade tröjor och långbyxor. Man bör också smörja in huden med myggmedel och till natten kan man ligga under myggnät. Fläkt eller luftkonditionering håller i viss mån även borta myggen.


Packar

Håller på och packar mina tillhörigheter eftersom jag måste tömma lägenheten innan min hyresgäst flyttar in. Jag kommer lämna alla saker hos mamma medan jag är borta. Tänk vad fort man glömmer hur mycket prylar man faktiskt har!




Malmköping

Idag fyllde mormor 77 år så vi har tillbringat dagen i hennes och morfars husvagn i Malmköping. Det här blev även sista gången jag träffade mina morföräldrar innan avresan. När man börjar ta farväl av nära och kära känns det verkligt att jag snart kommer att åka. Känslorna är blandade, samtidigt som jag vill åka vill jag även stannna kvar i tryggheten här hemma.


Wetterling Gallery

Tittade på tv4 imorse och såg en intervju med Johnny Boy Eriksson som just nu ställer ut konst på Wetterling Gallery. Konstverket består av olika formationer som tillverkats av eltejp. Skulle vilja se den utställningen. Frågan är bara om jag har tid med det. Utställningen hålls mellan den 19/8 och 3/9 för den som är intresserad.


Middag med Carrol och Åsa

Igår hade Carrol middag hos sig. Det bjöds på kycklinggryta med nudlar samt vin och den otroligt smarriga och läskande chilenska drycken Frescita. Mycket trevligt! Det var även väldigt roligt att träffa Åsa - en gammal arbetskamrat. Tack för igår tjejer!


Nu är det färdigjobbat

Jajamensan, nu blir det inget mer jobbande. Nu har jag massor att ta itu med innan jag åker, flyttpacka bland annat. Nedan följer lite fler jobbilder.


You probably wonder what i'm going to study at HPU

1) Laws and courts in world cultures
2) Sociology
3) Business
4) Analyzing and writing arguments
5) Hawaiian


Exhausted

Känner mig helt slutkörd, både i kropp och sinne. Idag efter lunchen tog jag en tupplur i bilen.
Kan det vara en släng av separationsångest?




Bokat hotell på Waikiki Beach - Honolulu

Nedan blir mitt nya "hem" de första 6 nätterna i Honolulu. Ursäkta de otroligt dåliga bilderna och den fula layouten. Bättre än såhär blev det inte.

 

 

Läge
Ocean Resort Hotel ligger i stadsdelen Waikiki i Honolulu, nära Honolulu Zoo, Waikiki Beach och Waikiki Aquarium. Platser av intresse i närheten inkluderar Diamond Head och Ala Moana Center.

 

Hotellegenskaper
Ocean Resort Hotel har presentbutiker/tidningskiosker, valutaväxling och oövervakad parkering. Denna fastighet i Honolulu har evenemangsutrymmen bestående av bankettlokaler och konferensrum. Trådlös Internetanslutning finns tillgänglig i allmänna utrymmen. Företagstjänster, conciergetjänster och utflyktsassistans finns tillgängliga. Ytterligare bekvämligheter på fastigheten omfattar bankomat/banktjänster. Det här är en rökfri fastighet.

 

Rum
450 luftkonditionerade rum på Ocean Resort Hotel har kaffe-/tebryggare och värdeförvaringsskåp. Badrummen har dusch/badkar i ett, kostnadsfria toalettsaker och hårtork. Trådlös Internetanslutning finns tillgänglig mot tilläggsavgift. Rummen har telefon med telefonsvarare. Tv:n har kabelkanaler och betalfilmer. Rummen inkluderar även strykjärn/strykbräda och klockradio. Städning erbjuds dagligen och gäster kan på begäran få väckning. Alla rum är rökfria.

 

 

Ocean Resort Hotel

175 Paoakalani Ave


Skaffat hyresgäst

Japp nu händer det grejer! Har skaffat en hyresgäst till min lägenhet när jag är borta. Nu skall bara värden godkänna och signa alla papper, sedan är vi i hamn! Det kommer bli svårt att lämna min lilla pärla.



Time to work

Dags att slutföra de jobb vi påbörjat, detta blir helt klart mina sista dagar som plattsättare. Nedan följer lite bilder av jobb vi utförde förra veckan.




Gårdagen

Igår blev det firande av min 23-års dag med släkt och vänner. På dagen kom släkten över på en bit mat hos mamma och senare på kvällen blev det drinkar på Eken med tjejerna.


Madness

Jag lade ut min lägenhet på blocket igår och har redan mottagit 150 mail, samtal och sms! Madness! Och jag som trodde att det skulle vara svårt att hyra ut med så kort varsel. Hinner knappt andas!

Funderar

Jag har inte kommit iväg till Honolulu än men jag har redan börjat planera vad jag ska göra när jag kommer hem, vart jag ska åka och så vidare. Får nog ta och lugna mig lite. Jag tror jag blivit resgalen! Hittade en språkkurs i mitt paradis - Venedig! Man kanske ska åka ett par veckor i sommar....





Venezia = Bella città!

Flight cancelled

Fick ett samtal från Travelpartner häromdagen att flighten hem från Honolulu den 22 december blivit inställd. Blev lite nervös eftersom varken jag eller mitt resesällskap, Thérese, köpt några extraförsäkringar. Men British Airways bokade om oss på en ny flight, dock måste vi flyga hem en dag tidigare än beräknat men vi kommer fortfarande hem den 23.e december. Det som är bra med den nya flygtiden är att vi får en hel dag i LA! Förändringar är inte alltid till det sämre.

Flygtiderna är angivna i lokal tid och eftersom vi på ditvägen flyger tillbaka i tiden är vi framme den 25.e Hawaiian time. Lite förvirrande eftersom vi åker den 25.e från Sverige. Nedan ser ni mina flygtider:


2011-08-25 07:10 Stockholm Arlanda 
2011-08-25 09:00 London Heathrow

2011-08-25 12:00 London Heathrow   
2011-08-25 15:05 Los Angeles

2011-08-25 18:15 Los Angeles           
2011-08-25 21:00 Honolulu, Hawaii



2011-12-21 22:00 Honolulu, Hawaii    
2011-12-22 05:20 Los Angeles

2011-12-22 16:30 Los Angeles           
2011-12-23 10:45 London Heathrow

2011-12-23 14:10 London Heathrow   
2011-12-23 17:40 Stockholm Arlanda

Over and out

Dags att sova - god natt!


Kvällen i bilder



Man vet att innehållet är bra när kartongen är från Bik Bok.



Blommor från mamsen!


Kommer få denna snygga resväska av mamma. Motiv - New Yorks tunnelbanesystem.
Har suktat efter den länge men inte haft användning för den förrän nu.




Min födelsedag hittills

Vaknade imorse av att nyckeln vreds om i låset. I dörröppningen stod Wisam och Robin (Wisams systerson) med en varsin bukett blommor, gulligt! Så det blev fika på sängen innan det var dags för grabbarna att åka till jobbet. Perfekt start på födelsedagen!



Under dagen har jag blivit överöst av sms, samtal och facebook inlägg med gratulationer från alla håll och kanter, både inrikes och utrikes, tack alla!

På morgonkvisten kom posten och bland reklamen fanns ett grönt litet kuvert med hjärtan på. Vem kunde det vara ifrån? Det var såklart från min fina Chriss! Tack baby! Jag uppskattar verkligen gester som dessa, det är de små sakerna som räknas!



Åt lunch i stan med Jens och kom sedan hem och möttes av min fina vän Carrol vid porten. Vi sippade på ett varsitt glas rosé och hon hjälpte mig med teknikaliteter. Det är inte riktigt min grej... Jag köpte en ny mobil för två veckor sedan, en HTC Gratia, som jag startade först idag med hjälp av Carrols assistans. Hon har även lagt om alla mina tevekanaler så att de numera ligger på sin rätta plats. Tur att jag har kunniga vänner!

Jag fick en jättesmart present - en Paddy Vibe som man kan koppla antingen till mobilen eller datorn och på så sätt lyssna på musik. Paddy Vibe får tydligen hårda ytor av bl a trä, glas och metall att spela välljudande toner. Vet inte hur det går till men verkar väldigt bra. Ännu en pryl jag behöver lära mig :p Tack för den!



Om en liten stund kommer mamma, Jens, Daniella (Jens flickvän), Wisam och Robin på middag. Bilder från kvällen följer.



Letar bostad på Waikiki Beach

Har fortfarande inte listat ut vart eller hur jag ska bo mina första dagar i Honolulu. Men jag siktar på Waikiki Beach då de flesta studenter väljar att bo just där. Men den stora frågan är boendeformen, hotell eller hostel? Hotell är betydligt mysigare medan hostel är ett bra alternativ om man ska tänka ekonomiskt. Svårt val...




Sommaren är kort

Denna sommar har, liksom alla andra år, passerat i ilfart. Tur att jag har några extra sommarmånader att se fram emot!


Regn regn regn

Vaknade av ljudet från regndroppar som smattrade på fönsterbrädan. Ganska mysigt om man kan stanna kvar under täcket. Helst skulle jag bara vilja ligga i soffan hela dagen framför någon bra film. Men nu blir det jobb istället.




Min dag

Har jobbat hela dagen så det har blivit dåligt med uppdateringar på bloggen. Morfar fyllde 75 år idag men han ville inte bli firad. Min tanke var att vi såklart skulle åka dit iallafall men så blev det alltså inte. Vi har bestämt att fira honom och mormor samtidigt då mormor fyller år om 2 veckor.

Nu ska jag och Wisam till hans syster Basima på middag.
Bilden nedan visar en av mina favoriträtter från Mellanöstern - Briyani!


Morfar 75 År

Grattis morfar på 75-års dagen!


Magnus Betnér

Nu har mina tjejer precis åkt hem efter en trevlig kväll tillsammans. Det blev lite tight med tiden då jag hade glömt inhandla lite ingredienser till pajen och dessutom felberäknar tiden då stand-upen skulle börja kl 21 och inte 22 som jag trodde. Så vi fick äta i all hast.

Måste säga att Magnus Betnér m.fl. gjorde en otroligt bra show. Alldeles lagom rå! Vid några tillfällen skrattade jag så pass mycket att tårarna rann. Tiden går fort när man har roligt! Tack tjejer för en mysig kväll!




Tonight

Ikväll kommer mina tjejer, Chriss och Christina, över på middag. Det bjuds på västerbottenpaj och sallad.
Därefter blir det stand-up med Magnus Betnér! Trevlig fredag!




Livets dryck

Rise and shine! Min morgon börjar med en god kopp kaffe.


Ny bekantskap

I juni anordnade Study Abroad en s.k. pre-departure träff där vi nya studenter som börjar på HPU (Hawai'i Pacific University) till hösten fick möjlighet att bekanta oss med varandra. Under kvällen fick vi även träffa gamla studenter och lärare från skolan.

Vi är omkring ett 20-tal svenska studenter, som fått resan förmedlad via Study Abroad, som skall åka mot Hawai'i och ön Oahu. Tyvärr dök endast 5 nyblivna studenter upp på mötet men jag lyckades få kontakt med en väldigt gullig tjej från Borås. Hon heter Therése Nilsson och kommer att bli min flygpartner och även framtida room-mate. De första dagarna kommer vi dock bo på skilda håll.

Jag är så glad att vi klickade! Vi kommer ha så mycket kul! Wiee!


Härlig sommarkväll

Har tillbringat kvällen vid Farstanäs. Vilket underbart sommarväder vi har!


This is a man's work

Har jobbat idag igen med byggisgrabbarna. (Jag börjar känna mig som en av dem :p)

Med tanke på det fina vädret bestämde vi oss för att inte jobba hela dagen. Det blev en vända på Hornbach och därefter putsning av badrumsväggar.

Jag har verkligen insett hur hårt och smutsigt detta yrke är och ordet trött har fått en helt ny innebörd. Det bästa som finns är när man kommer hem, får ta av sig kläderna, och hoppa in i duschen. Bara byxorna väger endel och det känns som att man svävar fram när man inte längre har dem på sig.

Men trots all smuts och allt damm är det kul att lära sig något nytt! Att kakla är riktigt kul, det är grundgörat som är mindre roligt. Man kan inte direkt hoppa mellan uppgift A och B när det börjar bli tråkigt. På kontor råder man över sin egen tid och man kan alternera mellan olika arbetsuppgifter. I byggvärlden fungerar det inte riktigt så, man kan ju inte börja kakla förrän man satt upp väggarna. Så jag kommer helt klart uppskatta kontorsgöra mycket mer efter denna erfarenhet.


Countdown

Nu är det inte långt kvar - om exakt 3 veckor bär det av mot Honolulu. Nedräkningen har börjat!


Våga ta steget

Många har frågat mig varför jag valt att åka så pass långt bort som till andra sidan jorden för att studera. Många undrar hur jag vågar åka ända till Hawai'i alldeles ensam. Jag tror att man ibland bara måste våga ta steget och göra något helt annorlunda i livet. Man ska inte vara rädd för att prova nya saker. Tänk positivt - skulle det krisa kan man faktiskt åka hem igen. Det är så jag försöker tänka. Annars går man miste om så många berikande erfarenheter!

I början var jag i valet och kvalet om jag skulle hålla mig inom Europa eller resa längre bort. Efter endel tänkande beslutade jag mig för att ju längre bort, desto bättre! Länderna i Europa kan jag besöka närsomhelst. En resa som den jag snart kommer få uppleva händer förmodligen bara en gång i livet.



Att jag valde Hawai'i som studieort var inget planerat. Jag visste vad jag ville plugga men inte vart. Jag blev tipsad om en agentur som förmedlar utbildningar i utlandet - Study Abroad. De tipsade mig om Hawai'i Pacific University. Skolavgiften är betydligt mycket lägre än andra universitet och college i USA. Och trots detta är skolan rankat som ett av USA:s top 10 universities. En annan mycket fördelaktig sak med Hawai'i Pacific University är att alla studenter spelar på samma villkor. I övriga USA antas amerikanska studenter i första hand och utlandsstudenterna får slåss om de platser som är kvar. På Hawai'i däremot är det betygen som avgör vilka som blir antagna. Det gäller även att ansöka i god tid då det är först till kvarn.

Vid mitt första besök på Study Abroad erhöll jag en bunt broschyrer med information om olika skolor och efter den dagen började jag läsa och fundera på vilken skola som skulle passa just mig. Jag intresserade mig snabbt för Hawai'i, mycket p.g.a. dess exotiska klimat men även för den häftiga blandningen av storstad möter semesterparadis. Det var verkligen något i särklass! Till slut bokade jag in ett andra möte på Study Abroad som gav mig mer ingående information om Hawai'i. Därefter fick jag och en grupp andra personer som intresserat sig för samma skola träffa en representant från universitetet som berättade om skolan och The State of Hawai'i. Vi fick se bildspel och en överskådlig rundtur av campus och öarna. Jag var fast!

Nästa steg blev att ansöka till skolan. Jag fick mitt antagningsbesked redan efter några veckor, detta var i mars månad, och då var det dags att söka kurser. Det var mycket knåp med kurserna och man var hela tiden tvungen att kontrollera i en separat lista vilka förkunskaper som  krävdes för respektive kurs, s.k. pre-requisites.



I maj fick man antagningsbesked på kurserna och därefter var det dags att ansöka om visum. Visumansökan kallas DS-160 och denna skall tas med till ambassaden. För att kunna fylla i DS-160 behöver man ha en annan blankett tillgänglig. Den heter I-20 och alla nya studenter erhåller denna blankett i sin välkomstportpolio tillsammans med antagningsbeskedet. Study Abroad är väldigt bra på så sätt att de hjälper till med alla förberedelser, helt gratis! De anordnade bland annat en visum workshop där de hjälpte alla blivande studenter att fylla i visumansökan på rätt sätt. Det är väldigt många frågor som ska besvaras och det var en lättnad att veta att man kunde fråga om något var oklart. Det tog ca 2 timmar för mig att fylla i hela ansökan.

När visumansökan är klar bör man boka besök på ambassaden. På somrarna kan det vara långa väntetider så det gäller att boka sitt besök i tid. Jag besökte ambassaden i juli och fick mitt visum en vecka senare. Bild kommer vid ett senare tillfälle.

Ett tips till dig som funderar på att studera i utlandet är att börja i god tid! Mitt första besök på Study Abroad ägde rum redan i december 2010. Det är många papper som skall fyllas i (framförallt om man ska till USA) så det gäller att ha gott om tid. Det kanske låter som en överdrift men det tar längre tid än man tror.




Förberedelserna har minst sagt varit tidskrävande och jag har trots att jag inte börjat studera ännu fått betala ganska många småavgifter. Avgifter som skall betalas är bland annat ansökningsavgift till skolan, 2 visumavgifter, avgift för bankintyg, läkarintyg etc. Eftersom detta är något helt nytt för mig och säkert många andra som funderar på att åka kan det ibland kännas som att man missar information och då har Study Abroad varit en suverän mellanhand som hjälp till och sett till att man inte glömmer något på vägen.

Jag åker om drygt 3 veckor men jag är fortfarande inte helt klar med allt. Bostaden ordnas på plats så jag får bo på hotell de första dagarna. Just nu väntar jag på ett läkarutlåtande som skall tas med och visas upp för skolan som intygar att jag är fullt frisk. Väl på plats måste jag även utföra ett turberkulostest. Ibland känns det som att to-do listan aldrig minskar. Papper, papper, papper - det har blivit ganska många nu! Jag undrar vad de gör av allt. Amerikanarna är helt klart one of a kind!


Vad hände med ledigheten?

Jag avslutade min anställning på Profina International AB den 1 juli med förhoppning om en lååång ledighet innan jag beger mig mot Hawai'i. Jag ville ha möjligheten att umgås med mina nära och kära så mycket som möjligt innan jag åker. Men så blev det icke. Rastlös som man är började jag jobba som praktikant hos min kille, Wisam, som är plattsättare. Så de senaste tre veckorna har jag kaklat badrum och kök. Det var den ledigheten!


Civilkurage

Jag har märkt att jag ganska ofta hamnar i situationer där mitt civilkurage sätts på prov. Igår var just en sådan dag. Jag var påväg hem efter en heldag på stan. Hade varit på bio med Chriss och sett den otroligt roliga filmen Bridesmaids. Satte mig på pendeltåget strax efter kl: 23 och begav mig hemåt. Som vanligt satt jag och lyssnade på hög musik i mina hörlurar så jag hade inte så mycket koll på vad som pågick runtomkring.

Ett par stationer innan jag skulle gå av ringer mobilen, jag pratar en stund och lägger därefter på. Jag hör att det pågår en hetsig ordväxling någonstans i vagnen. Helt plötsligt flyger en mobil genom luften och landar precis vid mina fötter. En kraftigt berusad kille i 20 års åldern vinglar förbi och plockar upp den, vänder sig om och går tillbaka åt samma håll som han kom ifrån. Jag ser att han sätter sig bredvid tre jämngamla killar. Jag hör en kvinna med skarp röst säga: "varför kastade du mobilen i huvudet på min son". Killen börjar skrika åt kvinnan att hennes son är ful och att han borde nitas. De båda börjar munhuggas och jag märker att killen blir alltmer aggressiv.

Efter en stund reser sig killen upp och går till attack mot kvinnans son. Kvinnan skriker och motar bort honom. Kvinnans man verkar bli helt paralyserad för han sitter kvar på sin plats och gör ingen ansats till att hjälpa sin fru eller son. Kvinnan tvingas brotta ner killen på ett säte för att hålla honom ifrån hennes barn.

Jag reser mig upp och börjar gå mot platsen. Det är fullt med folk i tåget men ingen reser sig för att undsätta henne. Tanken som ekar i mitt huvud är att nu jävlar! Ofta när jag hamnar i situationer som dessa brinner alla säkringar inuti mig och jag reflekterar inte ens över att mitt ingripande faktiskt kan inkräkta på min egen säkerhet. Jag agerar utan att tänka mig för. Men det som skilde denna situation från andra liknande situationer som jag upplevt var att jag för en gångs skull tänkte på konsekvenserna.

Jag avvaktar killarnas beteende men fortsätter röra mig framåt i vagnen. När jag väl kommer fram är killen och hans vänner otroligt aggressiva och hotar både kvinnan och hennes fyra barn tilll livet. Jag ställer mig i gången och tittar på dem, bara för att markera att jag faktisk ser vad som pågår. Kanske kan min närvaro få dem att lugna ner sig.

Kort därefter är vi framme i Tumba och det är dags för mig att gå av, likaså ska kvinnan, mannen och barnen. Dörrarna öppnas, familjen går av. Jag ser att den ena killen reser sig och börjar springa mot utgången samtidigt som han skriker att han ska döda dem. De övriga i gänget hejar på. En ung man tar tag i hans tröja och säger åt honom att ta det lugnt. Killen sliter sig loss, jag försöker blockera dörren men blir undanknuffad. Det ända jag tänker är att jag kommer bli vittne till en hemsk misshandel, eller kanske något ännu värre.

Plötsligt ropar de andra tre idioterna inifrån tåget att han ska gå tillbaka in till dem. Alla tre hånskrattar när familjen skriker av rädsla. Mamman upprepar gång på gång: "du rör inte mina barn." Den galna pojkspolingen står kvar på perrongen och stirrar på kvinnan. Jag står kvar och tittar på honom. Tusen tankar far genom mitt huvud, vad gör jag nu? I vanliga fall hade jag ingripit, sagt något. Men nu var jag riktigt rädd att jag skulle få igen för alla de andra gångerna då jag ingripit men klarat mig oskadd ur situationen.

Alla de andra som går av tåget bara ignorerar hela händelseförloppet. Jag tänker att antingen agerar jag handgripligen och riskerar att själv bli skadad eller så försöker jag påkalla hjälp. Jag valde det sista. Jag skyndar mig uppför rulltrappan, upp till spärrarna och ber kontrollanten kalla på väktare. Någon minut senare ser jag familjen komma upp från perrongen, oskadda men skakade av det som de nyss upplevt. Jag kände mig lättad men samtidigt så otroligt arg. Ingen, verkligen ingen försökte hjälpa dem, förutom den unga mannen och jag. Man behöver inte alltid ingripa fysiskt för att faktiskt hjälpa en annan människa i nöd.

På senare tid har jag starkt börjat tvivla på mänskligheten, gårdagen bekräftade det. Det finns så mycket meningslöst våld. Vad som fick killarna på tåget att attackera en barnfamilj kan jag inte förstå. Jag förstår än mindre hur folk kan ha samvete att bara gå förbi med skygglapparna på. Var är folks civilkurage?







Tack Chrissan!

Min underbara andra hälft, Chriss, har hjälpt mig komponera ihop bloggen och jag vill därför passa på att rikta ett stort tack till dig! Jag hade inte klarat det själv!


Här är min efterlängtade blogg - välkomna!

Hej alla läsare och välkomna till min blogg!

Här kommer ni få följa min resa på Hawai'i där jag kommer att studera vid Hawai'i Pacific University under hösten. Men dessförinnan kommer ni få läsa om alla förberedelser som tagit mig hela vägen till andra sidan jordklotet och mina sista veckor i Sverige innan avresan.

Jag hoppas ni kommer uppskatta att följa mig på mitt livs äventyr!






RSS 2.0