Måste skryta lite

Idag fick jag ytterligare lite testresultat av tentor och inlämningar jag haft. Jag fick ett A samt ett B på läxförhören förra veckan i Hawaiian, 30/30 poäng på min sociologiuppsats. Jag skrev om hur det kommer sig att vissa begår brott medan andra inte gör det - ur ett sociologiskt perspektiv. Dessutom fick jag ett A+ på min senaste inlämning i juridik. Ursäkta att jag skryter men kan inte låta bli, är så glad! Att plugga lönar sig! Det är ögonblick som dessa man får tänka på i stunder då allt känns svårt.

From Mr Randall Harakal:

Ok got it and excellent work so I gave you an "A+".

Hawaii News Now

För den som är intresserad av att veta vad som händer på Hawai'i kan besöka följande nyhetssida:

www.hawaiinewsnow.com


Wtf?

Idag började dagen med lektion i "akademiskt skrivande". Alla elever skulle ta med sig ett utkast på en valfri argumenterande uppsats som vi f.n. skriver. Jag har valt att debattera om våld i hemmet och mer specifikt huruvida barnaga ska ses som en uppfostringsmetod eller misshandel. Största anledningen till att jag valt att skriva om detta känsliga ämne är för att Hawai'i är den delstat i USA som rapporterar flest anmälningar om våld i hemmet.

En av kommentarerna jag fick av en annan tjej i klassen var wtf (what the fuck = vad fan). Varför väljer man att kommentera ett stycke med dessa ord? Vad menar man då? Syftade hon på innehållet eller ordvalen? Kunde inte låta bli att skratta. Det tål att tilläggas att det finns väldigt många omogna amerikanska studenter i klassen.




Mitt schema


Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday
HAWN  1100-B
1039 Class
9:55 am-11:10 am
MP 318
HAWN 1100-B
1039 Class
9:55 am-11:10 am
MP 318
HAWN 1100-B
1039 Class
9:55 am-11:10 am
MP 318
WRI 1100-U
3147 Class
10:50 am-12:15 pm
LB 611
WRI 1100-U
3147 Class
10:50 am-12:15 pm
LB 611

JADM 2000-A
3060 Class
12:30 pm-1:55 pm
FC 105
JADM 2000-A
3060 Class
12:30 pm-1:55 pm
FC 105


SOC 1000-J
2931 Class
2:05 pm-3:30 pm
UB 209
SOC 1000-J
2931 Class
2:05 pm-3:30 pm
UB 209


Transparent Image


The sky is the limit

Jag känner mig kluven - förvirrad över vad jag ska göra i december när skolan slutar. Det är så mycket jag vill uppleva men tiden räcker inte till! Samtidigt som jag vill stanna kvar på Hawai'i en termin till vill jag påbörja mina studier hemma. Å andra sidan skulle det även vara kul att plugga eller jobba i ett annat land under ett halvår. I-landsproblem, eller hur? Det finns för mycket att välja på helt enkelt. Varje dag surfar jag runt på arbetsförmedligens hemsida - letar efter utlandsjobb i Europa. Samtidigt kollar jag utbildningar i Sverige och funderar på att eventuellt stanna här. Vad ska jag göra???


Today

Idag har det varit full rulle i skolan, har haft lektion mellan 10.50 och 15.30. Därefter bar det av hemåt och jag och Tina tog en sväng på gymmet. Imorgon är det läxförhör i Hawaiian så det är bäst jag sätter fart och pluggar.



Att hålla kontakten med nära och kära

Bästa sättet att få tag i mig om ni vill ha ett snabbt svar är genom att skicka ett sms. Mailen kollas av ganska sällan, bloggen däremot uppdateras varje dag men inte lika flitigt som förr.

Hoppas ni därhemma inte tycker det är alltför jobbigt!


My first A!

Häromdagen fick jag resultatet av första sociologitentan - det blev ett A! Förvånande med tanke på hur skrämmande min lärare är. Jag kunde inte vara lyckligare! Nu har jag fått nya krafter att kämpa på med resten. Motivationen är det dock lite sisådär med. Men vad kan man förvänta sig när solen strålar hela dagarna?


En månad har gått

Ja, idag är det en månad sedan jag landade på Honolulu airport. Nu är det bara knappa tre månader kvar i paradiset. Ju mer jag tänker på det, desto mer vill jag stanna kvar! Funderar seriöst på att söka även till nästa termin. I början tyckte jag att en termin räckte gått och väl men nu har jag lärt känna så mycket folk och vi lever ett underbart liv. Vem vill byta detta mot Sverige vintertid?


Neal S Blaisdell Center Arena

Igår kväll var det äntligen dags för koncerten som Therese väntat NÄSTAN hela livet på att få se - Lil Wayne! Trots att det inte är min typ av musik tyckte jag att det var riktigt bra! Efter koncerten mötte vi upp ett norskt gäng på Senior Frog's och dansade loss hela natten. Mycket lyckad kväll! Tack Therese <3


Hanauma Bay

Igår tog vi en busstur till Hanauma Bay - en av Hawai'i vackraste stränder. I fell in love! Hanauma Bay speglar det riktiga Hawai'i, Waikiki Beach är så turistigt i jämförelse. När vi låg på stranden ville jag knappt sluta ögonen för jag ville inte sluta titta på den magiska utsikten! Tänk att jag av alla människor får uppleva detta!

Det var inträde på 7,50 dollar men vi behövde inte betala eftersom vi har studentleg. Yeay! Innan man fick gå ner på stranden var det obligatoriskt att se en instruktionsfilm om säkerhet och miljö eftersom nästan hela strandbotten består av korallrev. Revet tar skada om man rör det så man måste vara försiktig. Det finns även hajar och andra farliga och ofarliga djur i vattnet så man får bada på egen risk. Så fort ryggen blir bra ska jag snorkla!



Shaved ice and shopping

Idag efter skolan åkte jag och Tina till shoppingmekkat Ala Moana Center. Jag provade en s.k. shaved ice som är typiskt för Hawai'i. Shaved ice är som en slush pop med glass - kanske inte det godaste jag smakat. Lite shopping blev det också - skor för min del (såklart)!



Middag på vårt favoritställe - Bubba Gumps!

Utekväll

Igår kväll åkte vi till ett uteställe i närheten av University of Hawai'i. (alltså inte Hawai'i Pacific University där jag studerar). Det blev dock juice och red bull för mig eftersom jag äter antibiotika. Men vi hade kul ändå!


Dödsstraff

Jag har de senaste dagarna följt medierna både i Sverige och USA avseende den amerikanska fången Troy Davis. År 1991 blev han dömd till döden för ett polismord han hävdat att han inte begått. Trots bristande teknisk bevisning och det faktum att 7 av 9 vittnen tagit tillbaka sina utsagor, avrättades Troy Davis idag. Aktionen har fördömts av bland annat Amnesty och massor av folk har demostrerat under dagarna. Jag tycker det är sorgligt att länder i dagens samhälle använder sig av dödsstraff - framförallt när det råder oklarheter i huruvida personen ifråga varit inblandad.

Pinsamt USA - vart är rättssäkerheten?!


Dinner Italian style

Ikväll åt vi middag på en italiensk restaurang som ligger alldeles runt hörnet. En prisvärd och välsmakande risotto blev det för min del (dock var den inte så krämig som jag hade velat). Idag var bland de första gångerna vi blivit severade på porslinstallrikar! De flesta restauranger använder sig av plasttallrikar och platsmuggar vilket förstör hela matupplevelsen. Vi får hålla oss till italienskt framöver!


Wednesday

Idag har varit en kort skoldag eftersom jag endast har Hawaiian på onsdagar. Dock var jag tvungen att gå på återbesök hos läkaren (igen) så jag var ändå inte hemma förrän runt tvåtiden. På sjukhuset har de börjat känna igen mig vid det här laget...Det finns inget nytt att rapportera kring ryggen mer än att det går åt rätt håll. Dock har jag fortfarande badförbud vilket gör hela tillvaron ganska begränsad. Man vill ju gärna hoppa i det blå när det är så varmt!

Det har inte blivit mycket gjort idag för jag har varit så otrolig omotiverad efter dessa dagars intensiva plugg.


On my way to the doctor.


Snacks på vägen dit.


Enormt träd!

Mardrömsdag

Idag har verkligen varit en helt galen dag med tanke på allt jag har haft att göra i skolan. Skönt att dagen är avklarad! Provet i sociologin kändes ganska bra och nu håller jag tummarna för att mina essays är någorlunda okej. Jag kommer sova som en stock inatt! Nu ska jag plugga lite hawaiian innan jag går ut och strosar på stan. Därefter blir det sängen!


Downtown

Dagens middag

Vi har blivit ganska duktiga på att laga våra middagar hemma istället för att äta ute vilket är bra!
Idag blev det köttfärsbiffar med potatismos.


Ibland ska man ha tur

Idag under hawaiian lektionen fick vi bland annat i läxa att rita upp alla öar samt namnsätta dem. Till min förvåning fanns alla öar på min kaffemugg som jag köpte imorse. Så då var det biff! Ibland ska man ha lite tur också.


Be creative

Therese har tvättat idag och eftersom vi inte har någon torkställning får man vara lite påhittig och finna nya sätt att torka kläderna på. Våra takfläktar får agera hängare. Vi brukar sätta på fläkten så att tvätten torkar snabbare. Det gäller att vara kreativ!


Sushi

Idag har jag endast haft hawaiian lektion men trots det har hela dagen flugit förbi. Imorgon har jag prov i sociologi samt inlämning i både sociologin, juridiken samt akademiskt skrivande. Det är mycket nu! Köpte en sushi påväg hem från universitetet. Pris = ca 8 dollar.


Cheesecake factory

Igår kväll gick vi förbi ett ställe som har fantastiska cheesecakes - Cheesecake Factory! Vi valde en choklad med hallon. Yummie! Ett speciellt meddelande till Chriss: Vi ska dit när du kommer hit!


Belöning

Efter en hel dags pluggande belönade jag mig själv med lite shopping igår kväll. Jag köpte en superfin väska, en tröja och lite bijouterier. Tröjan finns det dock ingen bild på (ännu). Allt detta fick jag för 67 dollar. Det är alltid kul att shoppa när det är billigt! Jag är nöjd!




On the street

Påväg hem från sjukhuset fotade jag lite allt möjligt längst med gatan. Här kommer ett axplock.


Återbesök

Idag var jag på återbesök hos läkaren som klämde ut det sista varet ur cystan. Nu hoppas jag att det läker ihop bra. Ska dit igen på tisdag för en sista kontroll. Antibiotikan hjälper verkligen och jag är mindre öm än tidigare. Tacka vet jag läkemedel!


Hemmakväll

Under dagen har jag mått lite sisådär, det har växlat mellan att vara illamående och snurrig. Nu ikväll mår jag dock bättre och känner mig betydligt gladare än igår. Snart ska jag och Tina gå runt kvarteret lite, orkar inte bara sitta hemma och uggla. Får se om vi ska ha popcornkväll framför tv.n lite senare.


Facklorna tänds vid poolen varje kväll. Mysigt!

Best of Hawai'i

Jag var på apoteket idag för att köpa kemisk bensin så att jag kan torka bort alla tejpmärken på ryggen. Fick nämligen ett betydligt mindre "plåster" igår vid återbesöket på sjukhuset. På apoteket hade de lite allt möjligt, alltså inte enbart läkemedel. Bland hyllorna fann jag tidningen "Best of Hawaii" som innehåller bra info om ön samt olika kommande event.


Smaskig frukost på stan

Imorse vaknade jag tidigt för att prata med pappa på Skype. Därefter gick jag, Tina och Therese runt hörnet och åt frukost på ett ställe vi spanat på ett bra tag. Utifrån ser det inte så trevligt ut men maten var riktigt bra!

Jag åt en burrito med äggröra samt bacon, klyftpotatis och salsasås till det. Jag har varit ganska seg idag så har tagit det lugnt (förutom att jag pluggat sociologi).



Cysta

Idag var jag på återbesök hos läkaren för att lägga om såret samt få svar på de prover de gjort. Tydligen har jag ingen böld som de tidigare trott, utan det är en cysta. Eftersom läkarna antog att det "endast" var en varböld har de skurit upp det inflammerade området och inte tagit bort knölen. Detta innebär att jag måste få cystan bortopererad men jag måste göra det hemma i Sverige. De kan inte operera bort roten när jag fortfarande är inflammerad. Cystan är dock ofarlig så ni behöver inte oroa er! Just nu äter jag två olika antibiotikum samt smärtstillande. Jag är inte direkt på topp - känner mig illamående, snurrig och allmänt nedstämd. På söndag ska jag tillbaka igen för ny omläggning.

Queen's hospital

Jag har haft en pytteliten knöl under huden på ryggen ett tag. Sedan jag kom hit har den växt och börjat göra ont. Smärtan har jag dragit runt på ca 5 dagar och idag gick jag efter mycket om och men till doktorn. Den största anledningen till att jag inte gått tidigare är att jag varit orolig att försäkringen inte kommer täcka alla kostnader. Jag ringde nämligen mitt försäkringsbolag häromdagen och de kunde inte ge mig ett rakt besked.

Doktorn jag besökte idag hänvisade mig till akuten för att ryggen var så pass infekterad och jag hade feber. På akuten blev det operation, ett ingrepp jag sent kommer glömma. Jag fick sju bedövningssprutor samt bedövning intravenöst. Det gjorde svinont ändå. Så nu är ryggen uppskuren och jag ska gå med dränage. Får varken bada eller sola på två veckor. Kan säga att jag kände mig som världens ensammaste på sjukhuset och ville bara ha mamma där. Usch idag har varit en dålig dag. Som tur var kom Therese och mötte upp mig och hjälpte mig hem.


Moose's & Rum Fire

Igår hade vi en utekväll på några av Waikikis nattklubbar. Först gick vi till det berömda Moose's- stället med 1 dollar drinkar. Därefter gick vi vidare till Rum Fire och sedan tillbaka igen till Moose's. Det blev inte så sent för mig eftersom jag började skolan 9.55 imorse.


Aloha e

Aloha på Hawaiian har många betydelser, det kan betyda allt från hej, hejdå till kärlek, frid och mycket mer. De flesta Hawaiianer använder ordet Aloha i alla möjliga sammanhang och det är viktigt att studera kulturen här för att förstå sig på språket. Det är viktigt för en ortsbo att bibehålla sin s.k. Aloha Spirit. Nedan följer en sång skriven av Pilahi Paki som vi fått lära oss under senaste lektionen. I detta fall betyder "Aloha e" hej eller välkommen.

Akahai e na Hawai'i
Lokahi a ku like
'Olu'olu ka mana'o
Ha'aha'a kou kulana
Ahonui a lanakila

Aloha e

Ser ni att den lodräta raden (första bokstaven i varje ord) bildar ordet ALOHA?





Kuhio avenue

Kuhio Avenue är en av huvudgatorna här i Waikiki. På just denna gata promenerar jag varje dag. Vår adress, 417 Nohonani ligger på en sidogata till Kuhio. Bilden må se vacker ut men mindre trevligt är dock att gatan förvandlas till horornas kvarter om kvällarna. Det fullkomligt kryllar av prostituerade som vankar av och an längst med hela Kuhio Avenue.


You're Busted!

Eftersom vi inte har internet i lägenheten måste vi använda allmänna utrymmen, d.v.s. poolområdet för att få tillgång till detta. Efter klockan 22 får man inte vistas vid poolområdet men en av säkerhetsvakterna berättade att det var okej att "smyga ut" så länge han inte märker något. Så det är vad jag har gjort om kvällarna. Men så igår kom en annan vakt fram till mig och sa att hon sett mig på övervakningskamerorna och att det inte är tillåtet att vistas vid poolen efter 22. Ooopps! Så nu är det slut med det. Alltså inget internet efter klockan 22...


Crêpe House

När vi var påväg hem från norskorna igår kväll passerade vi en crêperia och vi kunde såklart inte bara gå vidare hemåt utan att ha smakat på en crêpe. Jag åt en med nutella, vaniljglass, grädde, banan och jordgubbar. Mums!


Svenska vs. norska

Igår kväll gick jag och Therese över till ett glatt gäng norska tjejer som hade BBQ. Vi hade dock redan ätit hemma så vi sippade endast på ett glas vin. Under kvällen diskuterades det livligt om skillnader mellan det svenska och norska språket. I Sverige tror ju många att banan heter guleböj på norska och tydligen tror norskarna att det heter så på svenska. Men det heter alltså inte guleböj utan banan, både på norska och svenska. Vi satt och skrattade åt många roliga ord som norrmännen använder sig av och de var minst lika roade av oss. Man lär sig något nytt varje dag. Det var en trevlig kväll helt enkelt!


I lobbyn fanns en jättestor damm och i den simmade dessa fina fiskar.

9/11

Idag är det exakt 10 år sedan attackerna mot World Trade Center. Tiden har gått så fort! När jag var på gymmet imorse såg jag ett inslag på nyheterna där folk hade samlats kring ground zero och namnen på samtliga offer lästes upp högt. Usch jag kommer ihåg den dagen så himla tydligt. Vi lever i en sjuk värld.


I wanna make you sweat

Jag och Tina var på gymmet imorse och provtränade samt köpte gymkort. Jag köper alltid gymkort hemma men går aldrig dit... Men med tanke på all skräpmat jag proppar i mig här i USA måste jag ta mig i kragen och svetta bort lite kilon. Ett månadskort kostar 50 dollar vilket är ett överkomligt pris så nu är det dags att förvandlas från soffpotatis till hurtbulle!


Världspremiär av Hawaii 5-0 säsong 2

Igår var det världspremiär av succéserien hawaii 5-0 season 2. Först blev det middag med The Vikings, Mirja och David på Cheeseburger in Paradise. Jag åt dock friterad fisk och pommes. Väl på den proppfulla stranden spanade vi kändisar på röda mattan och därefter blev det förhandsvisning av säsong 2.


Varje stol var unik i den meningen att de hade olika ortnamn.

Folk hade rest ända från fastlandet för att få se världspremiären och alla skådisar.

Det var svårt att få en skymt av kändisarna.


Det bjöds på hula hula framträdande samt eldshow innan seriestarten.

Study hard and learn all that you can

Sitter vid poolen och läser sociologi. Study hard and learn all that you can är det väl man brukar säga? Om ett par timmar är det förhandspremiär av andra säsongen av Hawaii 5-0 nere på stranden. Vi och ett gäng andra svenskar, tyskar och norrmän (vilka alla har kommit att kalla The Vikings) ska dit och förhoppningsvis spana in lite kändisar.


Yesterday

Jag har blivit allt sämre på att uppdatera bloggen men det ska det förhoppningsvis bli ändring på! Igår var jag i skolan endast en timme och hade lektion i Hawaiian. Vi övade på alfabetet samt uttal. Hittills är kursen väldigt kul och bra på alla sätt.

Efter universitete åkte jag hem och sov några timmar för jag var otroligt trött (och vädret var ändå ganska dåligt så det spelade ingen roll). Runt 15 tiden gick jag, Tina och Mirja till stranden och njöt av solens stålar ett par timmar.

På kvällen åt vi middag här i Waikiki Beach på International Market Place. Det tål att tilläggas att igår var första gången, sedan jag kom hit, som jag ätit frukt! Tidigare har jag endast ätit ananas men igår blev det en hel skål fruktsallad. Den var riktigt god! Senare under kvällen gick vi på förfest hos ett gäng tyskar men vi hängde aldrig med ut.


Flyttning till permanenta bostaden

Idag skulle vi som sagt lämna vår lägenhet på våning fem och flytta ner till våning två här på Hawaiian King. Eftersom både jag, Tina och Therese skulle till universitetet tidigt imorse blev tjejerna tvungna att åka hem på håltimmen och flytta alla saker till den nya bostaden.

Vi är dock mycket missnöjda med lägenheten då det inte är den lägenheten som vi såg på visningen! Den vi numera ska bo i tills vi åker hem i december har utsikt mot sopcontainrar och det är inte särskilt mysigt att sitta på balkongen. Jag kontaktade värden och meddelade att vi är missnöjda, inte bara med lägenheten i sig, utan klankade även ner på städningen. Det är smuts på golvet och i skåpen, lakanen ser otvättade ut och vissa saker fungerar inte. Jag kan tycka att vi på sätt och vis blivit förda bakom ljuset.

Hyresvärdens respons var inte särskilt trevligt, vilket inte direkt kom som en chock. Hon har egentligen varit väldigt hattig och märklig från dag ett. Men man kan ju tycka att om man betalt 3000 dollar i deposition och hyra ska man åtminstone kunna förvänta sig att det är rent! Trust me - the fight is not over yet!


Utsikt från trapphuset på femte våningen.

Skype

Både idag och igår har jag använt skype för att kommunicera med folk där hemma. Det är ett bra sätt att hålla kontakten när man är ifrån varann (för att inte nämna gratis)! Idag bröts dock internetanslutningen när jag skulle gå upp på rummet och ladda datorn. Wifi fungerar nämligen inte i vår nya lägenhet utan endast vid poolområdet. Ledsen Chriss! Men vi får prata snart igen! Det var kul att se dig (live)! För er som vill skypea är mitt användarnamn linn.wallander1




This is what school is all about

Idag hade jag min första lektion i Hawaiian men det var inte mycket till undervisning då läraren var krasslig. Så det enda vi fick göra var att gå igenom kursbeskrivningen och berätta lite om oss själva (på engelska då såklart). Många i klassen är Hawaiianer och jag är den enda icke amerikanen i klassen så är lite nervös att kursen är på en för hög nivå. Men eftersom jag älskar språkstudier ska jag stanna kvar på kursen och köra stenhårt.

Imorgon har jag fyra lektioner och jag ser verkligen inte fram emot det! Jag fick så mycket uppgifter att göra i samtliga ämnen till imorgon att jag undrar vad jag gett mig in på. Jag har läst 88 sidor business, skrivit en essay i academic writing samt fått både läsinstruktioner i juridiken och sociologin som jag inte hunnit med. Ingen mjukstart här inte!

Jag gillar inte att göra saker halvdant så ska definitivt försöka ta bort en av mina kurser. Det är alldeles för mycket plugg med fem olika kurser. De flesta andra jag träffat pluggar fyra kurser och det verkar vara mer än tillräckligt. Hemma i Sverige innebär universitetsstudier mycket eget ansvar men här är det ständigt läxor till varje lektion. Man vill ju gärna ha tid med lite skoj också. Enda problemet just nu är att jag inte vet vilken av kurserna jag vill eller bör skippa.

Nu ska jag hoppa i säng och håller tummarna för att jag inte blir grillad på sociologin imorrn!


Första skoldagen

Idag hade jag mina första lektioner på HPU och det kändes väldigt märkligt att vara tillbaka i skolbänken. Jag har inte studerat heltid på hela 4 år så jag är ganska trött efter en hel dags lyssnande. Det har varit mycket information och nya intryck.

Lektionerna som jag haft idag är business, law, sociology och academic writing. Juridikkursen verkar roligast men kanske också svårast. Läraren är dock superkul och har jobbat inom yrket i över 30 år så den kursen blir nog väldigt lärorik.

Av de intryck jag fått under dagen verkar business kursen vara den tristaste och jag funderar på att eventuellt skippa den helt. Men jag ska härda ut denna vecka och se om det blir bättre. Man får inte ge upp för lätt.

Läraren i sociologin är jättesträng och verkar nästintill galen. Han inledde lektionen med att säga att han gillar att ge studenter underkänt och att vi måste kalla honom för Mr Rodriguez. Först trodde jag att han skämtade men det gjorde han verkligen inte. Madness!

Av vad jag tidigare fått höra är det mycket lättare att vara student i USA än i Sverige men jag börjar tvivla på det. Jag har massa inlämningar och prov i samtliga kurser och det är tjocka böcker som ska plöjas igenom. Det kan hända att det är lättare att få höga betyg men studiemässigt verkar det vara mycket att göra. Hemma har man ju oftast en dugga och en tenta på hela terminen. Här är det småläxor, prov, uppsatser och presentationer om vartannat.

Imorgon ska jag påbörja kursen i Hawaiian och jag tror att den kommer bli kul. Läste precis kursbeskrivningen och det stod att vi förutom att kunna prata lite Hawaiian även ska lära oss dansa hula hula och sjunga Hawaiianska sånger. I'm looking forward to it!

Nu ska jag sätta igång och läsa kurslitteraturen då jag redan har fått uppgifter att göra till nästa lektionstillfälle. Dessutom ska jag hinna skriva en uppsats i writing kursen till på torsdag. I better get started!


Buss 2, 13 och B åker förbi universitetsområdet.

Bild över Hotel Street downtown Honolulu. Campus ligger på Bishop Street vilket är en stor gata som korsar Hotel Street.

Datastrul

Har f.n. problem med min laptop, vet inte om det beror på internetanslutningen i lägenheten eller om min burk kraschat. Det återstår att se...Får blogga från Tinas dator sålänge.

Time for school

Sitter i datasalen pa skolan och laddar infor forsta lektionen som borjar 9.10. Idag har jag fullspackat schema och laser 4 av mina 5 kurser. Wish me luck today! Hoppas alla lasare far en toppendag!

American pancakes

Min frukost bestod av dessa godingar! Amerikanska pannkakor ar ett maste nar man anda ar har!


Diamond Head

Imorse vaknade vi tidigt for att bege oss pa hiking i Diamond Head. Diamond Head ar en krater och ett berg som skapats av en gammal vulkan och den ar belagen har pa on Oahu. Fran toppen har man utsikt over hela Honolulu, Waikiki Beach och havet. Diamond Head ar tydligen ett av de popularaste turistmalen och jag kan forsta varfor. Utsikten ar magisk! Det var otroligt anstrangande att bestiga berget i denna varme och man bor ta med sig mycket vatska pa en hiking som denna. Det var valdigt brant och marken var ojamn sa det var ganska jobbigt att vandra hela vagen upp. Men om man tittar pa bilderna av utsikten forstar man snabbt att det ar vart modan!


Pavag mot hikingen, Diamond Head skymtar i bakgrunden.

Det kandes inte sa tryggt nar man stotte pa denna varningsskylt.


Brant var endast fornamnet! Denna hiking var inget for barn, gamla eller personer som har svart att ga. Jag fick nastan svindel av de hoga hojderna och tranga passagerna upp till toppen.

Run Forest Run!

Igar at jag, Therese, Tina, Mirja och David pa en supermysig restaurang i Ala Moana Center vid namn Bubba Gump. Deras specialitet ar skaldjur vilket ar en av mina favoriter. Maten var kanon och personalen urtrevlig. Vi kommer med all sakerhet ata dar igen! Jag har kommit at nagon installning pa tangentbordet sa kan inte skriva alla bokstaver. Den som vet hur man aterstaller detta far garna hora av sig.


Dessa skyltar stod pa varje bord i restaurangen, gasterna skulle anvanda den bla skylten sa lange man fortfarande ville bestalla och den roda nar man ville ha notan. Ganska kul grej!

Jag at hummer, friterade rakor och fisk samt pommes. Yum! Allt till priset av 20 dollar, d.v.s. ca 130 kr.

Utsikt med hamnen i bakgrunden.

Lil Wayne 24 september

Therese är ett stort fan av artisten Lil Wayne och blev överlycklig när hon fick reda på att han ska hålla en koncert i Honolulu den 24.e september. Hon frågade mig om jag hade lust att följa med och det gör jag gärna trots att jag inte riktigt känner till hans musik så väl. Det slutade iallafall med att Therese betalade min biljett eftersom hon inte ville att jag skulle behöva betala massa pengar för nåt jag inte skulle valt att se på egen hand. Väldigt snällt!


Middag hos Mirja och David

Ikväll åt vi middag hos Mirja och David i deras lägenhet med den fantastiska utsikten (de bor på 27.e våningen)! Till min förtjusning hade David köpt Moscato - ett av mina favoritviner. En bra start på kvällen helt enkelt!

Till middag bjöds det på ceasarsallad, mycket gott! Här på Hawai'i frågar de om man vill ha med eller utan kyckling när man beställer ceasarsallad. För mig är det en självklarhet att en ceasarsallad innehåller just kyckling men så verkar det alltså inte vara här. Det är helt enkelt grönsallad med lite dressing. Men ikväll åt vi iallafall den riktiga varan!



On the rooftop


En ny favorit

Har upptäckt en ny pringles som är supergod - creamy ranch. Try it! Vi sitter och smaskar på den just nu och om drygt en timme ska vi på middag hos den tyska tjejen Mirja.


Under the coconut tree

I'll always remember
our summer in Hawai'i
Aloha Nui Loa

Under the coconut tree we stay...
Na na na na na na na na...



Thank you for reading my blog

Jag har märkt att det är alltfler som klickar in sig på bloggen om dagarna och jag tycker det är jättekul att så många följer min resa! Tack för att ni vill dela denna upplevelse med mig! Thank you!


Waikiki by night

Efter fyrverkerierna gick vi vidare till Davids hotellrum och drack ett par öl. Han bor på 24.e våningen och har supervacker utsikt över hela Waikiki. Om man ändå fick vakna till detta varje morgon...



Fyrverkerier på Hilton Hawaiian Village

Nu ikväll har jag, Tina, Mirja (uttalas Mia) och David varit på Hilton hotell och spanat in fyrverkerier. Tydligen skjuter de raketer varje fredag på stranden utanför Hilton. Det var riktigt maffigt att sitta på en vit, slät sandstrand och se ut över bukten, de höga husen och de sprakande fyrverkerierna. Synd bara att min kamera tar dåliga bilder i mörkret.


Forever 21

Jag och Tina strosade runt på forever 21 under eftermiddagen vilket vi har längtat efter att göra i flera dagar. Tina är jätteförkyld och bör därmed inte ligga i solen så vi tyckte det var ett ypperligt tillfälle för lite shopping.

Mina inköp blev ett par jeansshorts och en korallröd klänning för totalt 35 dollar. Forever 21 har väääldigt snygga OCH billiga kläder. Butiken här i Waikiki Beach har tre våningar så det tar ett tag att gå igenom allt.



Kurslitteratur

Idag har jag köpt all kurslitteratur på universitetets bokhandel. De flesta böcker är begagnade varpå de är billigare än de nya böckerna. Den tjockaste boken, den i sociologi, var jag dock tvungen att köpa sprillans ny. Hela kalaset gick loss på 430 dollar. Nu är det bara att tuta och köra!


Häagen-Dazs


Walmart

Igår kväll var vi vid Ala Moana Center och närmare bestämt Walmart och storhandlade. Det är väldigt oekonomiskt att äta alla mål ute varje dag. Walmart ska vara ett supermarket men de hade varken färska grönsaker eller köttdisk. All mat är antingen fryst eller halvfabrikat. Trist! Dock blev vi tipsade att gå till en annan matbutik vid namn Sam's om vi vill ha färskvaror. We'll do it!

På vägen hem satte vi oss på en mur och väntade på bussen. Efter ett tag kom en kille fram till oss och sade: "hey girls, are you sure you want to sit there?". När vi vände oss om kryllade det av kackerlackor och små ödlor i rabatten bakom oss (!). Bad idea...






Slappat vid poolen

Det har inte varit speciellt bra väder idag så planen var att gå runt på stan. Vi har bland annat betalat hyran för den lägenhet dit vi flyttar om en vecka. Sent på eftermiddagen la vi oss vid poolen och försökte bättra på brännan. Jag tog några simtag i poolen och det var riktigt skönt! Även om solen inte alltid strålar är det iallafall varmt i luften.



Breakfast at starbucks

Idag blev det en frukost/lunch på Starbucks. Jag åt en cranberry scone med cappucino. Inte speciellt nyttig frukost men det finns inte så mycket att välja på.


Dags att sova

Nu blir det sängdags för mig, första natten i nya lyan. Tidsskillnaden mellan Sverige och Hawai'i är 12 timmar och alla inlägg på bloggen är angivna i svensk tid. Så för er är det just nu förmiddag den 1 september medan det för mig är sen kväll den 31 augusti. God natt allihopa!

Moving

Idag flyttade jag ut från mitt hotellrum och in i en lägenhet tillsammans med Therese och Tina. Lägenheten ligger på 5.e våningen i centrala Waikiki Beach. Vi ska bo i denna studio t.o.m. den 8.e september då vi måste flytta vidare. Dock flyttar vi endast ner några våningar i samma hus så det är inte så jobbigt. Lägenheten är väldigt liten så det ser ganska rörigt ut på bilderna.


Adress: Hawaiian King, Nohonani 417

I love coffee

Drack min första latte igår sedan jag lämnade Sverige. Den var efterlängtad! Mums! Fick en gratiskupong i bokhandeln på universitetet när jag köpte mitt busskort, det tackar vi för! En liten latte, alltså standard storleken i Sverige, kostar ca 2-3 dollar vilket är väldigt lite i jämförelse med hemma.


Tuition fee

Idag har jag betalat min tuition fee (skolavgift) på 8105 USD. Nu är man ett steg närmare skolstarten! Det är så mycket man måste ordna innan skolan sätter igång. Har man inte alla papper iordning, avgifter betalda etc får man inte börja studera. Livet är så mycket enklare hemma i Sverige.


TBC Test

Idag fick jag resultatet av mitt TBC test som utfördes för 2 dagar sedan. Allt såg bra ut - alltså ingen turberkulos. Så nu är det fritt fram att börja skolan den 6.e september.

Testet utfördes genom att ett serum sprutades in i armen. Därefter skulle serumet verka i två dagar, om det efter denna period uppkommit en kula där medlet injicerats tyder det på att man har turberkulos. De som uppvisar tecken på turberkulos måste genomgå lungröntgen för att fastställa att de verkligen är smittade av TBC.

Norrmän är ofta vaccinerade mot TBC och deras resultat brukar därför bli felaktigt - de brukar uppvisa tecken på TBC vilket i själva verket inte stämmer. TBC testet kan även bli felaktigt om man vaccinerats över huvud taget en månad innan testet utförs. Jag vaccinerade mig mot Hepatit A innan jag åkte men det påverkade inte resultatet, tur det!


RSS 2.0